 Włochy to zabytki, wspaniała pogoda, piękne plaże pełne turystów i czyste morze. Jeżeli dodamy jeszcze, że Włochy to kraj o znaczacej przewadze gór, w tym piękne, białe Alpy, można by powiedzieć, że Włochy to idealne miejsce na urlop, czy wycieczkę.
Stolica: Rzym Obszar: 301 230 km2 Ludność: 58 103 033 Waluta: 1 euro (EUR) = 100 centów. Języki: włoski (urzędowy), niemiecki (niektóre okolice w regionie Trentino-Górna Adyga w większości niemieckojęzyczne), francuski (mała mniejszość w regionie Valle d'Aosta), słoweński (mniejszosc w okolicy Triestu i Gorycji) Religia: głównie katolicy, ugruntowane społeczności protestanckie i żydowskie, rosnąca społeczność muzułmańska wsród imigrantów.
Włochy zajmują pierwsze miejsce w produkcji win na świecie (zaraz po nich jest Francja). Kraj jest wysoko rozwinięty. Górnictwo odgrywa coraz mniejszą rolę z powodu wyczerpania złóż. Największe znaczenie ma przemysł środków transportu. Niezwykle ważną dziedziną gospodarki włoskiej jest turystyka, która ma znakomite możliwości rozwoju dzięki niewątpliwym walorom krajobrazu, bardzo długiemu wybrzeżu oraz niebywałemu nagromadzeniu zabytków z różnych epok. Od lat Włochy znajdują się na 3-4 miejscu pod względem liczby przyjeżdżających turystów zagranicznych. |
 Kuchnia Włoska charakteryzuje się użyciem dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz i parmezan (ser). W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę oraz cebule i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Kuchnia włoska nie jest jednorodna. Na północy dominuje ryż i polenta, częściej stosuje się masło, na południu przeważa makaron i oliwa. Każdy z 29 regionów oraz wiele miast mają swoje specjaności. Emilia-Romania to ojczyzna tortellini, Sycylia i Siena słyna z deserów, region Valle d'Aosta z fondue, Florencja szczyci się befsztykiem, Bolonia sosem mięsnym (bolognese). Wiele potraw takich jak spaghetti, pizza i rissotto stało się bardzo popularne najpierw w USA, a potem razem z eksportem kultury amerykańskiej w większości państw przemysłowych, od Korei po Argentynę. Najbardziej znane potrawy to: spaghetti, pizza, lasagne, tortellini, ravioli, risotto, zupa minestrone, bruschetta. |
Boże Narodzenie Włosi najbardziej uroczyście obchodzą dzień Bożego Narodzenia, a świąteczny obiad, do którego zasiadają całymi rodzinami, trwa najczęściej do wieczora. Niewielką wagę wiekszość Włochów przywiązuje do kolacji w wigilię. Wprawdzie jest ona bardziej uroczysta niż w zwykły dzień, je się ją przy choince - w co czwartym włoskim domu jest to prawdziwe drzewko - i szopce, zbudowanej przez niemal każdą rodzine, ale na stole nie ma żadnych tradycyjnych dań. Jest to czas oczekiwania na pasterkę, na którą wybiera się wiele rodzin. Włosi przywiązani są do głęboko zakorzenionej w ich kulturze tradycji, związanej z Bożym Narodzeniem, jaką jest budowa szopek. To właśnie we Włoszech, w miejscowości Greccio w Lacjum, z inicjatywy św. Franciszka z Asyżu w 1223 roku powstała pierwsza żywa szopka, która dała początek tej bożonarodzeniowej tradycji. Stąd rozeszła się na cały świat. Według danych włoskiej Izby Rzemieślniczej, mieszkańcy Włoch wydali w 2005 roku na ten cel 100 milionów euro. Szopki budowane są nie tylko w kosciolach, ale takze na klatkach schodowych, w osiedlach, w szkolach, szpitalach i innych instytucjach, przede wszystkim zas stoja one prawie w kazdym wloskim domu. Srednia cena figurki wysokosci 5 centymetrów waha sie od 5 do 10 euro. Figura wysokosci 30 centymetrów kosztuje okolo 40 euro. Jak obliczono, srednia cena domowej szopki to okolo 100 euro, choc w wielu domach dzieci wraz z rodzicami buduja male szopki z kartonów i malutkich figurek znacznie mniejszym kosztem. Wielu rzymian wigilijny wieczór spedza na Placu swietego Piotra, gdzie okolo godz. 19 uroczyscie odslaniana jest tradycyjna, ogromna szopka. W tym roku tysiace ludzi pamietajac o tym, ze Jan Pawel II choc na chwile pojawial sie wtedy w ognie, bedzie czekac na to, ze uczyni to takze Benedykt XVI podczas pierwszych swiat swego pontyfikatu. Trzy najslynniejsze dzialajace we Wloszech osrodki specjalizujace sie w sztuce szopkarskiej to Lecce w Apulii (poludnie), Sycylia oraz przede wszystkim Neapol. Glównym centrum neapolitanskiej szkoly szopek jest ulica San Gregorio Armeno, która uwaza sie za kolebke mistrzów tego rzemiosla.
Wszystkich Świętych Wlosi niezwykle uroczyscie obchodza dzien Wszystkich Swietych i Zaduszki, masowo udajac sie na groby swych bliskich. Tymczasem z roku na rok we wloskiej tradycji usiluje coraz bardziej zakorzenic sie swieto Halloween, przeciwko czemu stanowczo protestuje Kosciól. Dla cudzoziemców najbardziej zaskakujace jest to, ze po alejach wloskich cmentarzy jezdza samochody, a nawet autobusy i wszedzie tworza sie ogromne korki. Kto moze, podjezdza autem pod grób swych bliskich. Na najwiekszy rzymski cmentarz Prima Porta przybeda jak zawsze wielotysieczne tlumy, a wszystkie okoliczne drogi dojazdowe zostana calkowicie zablokowane. Policja nawet nie próbuje apelowac do mieszkanców Wiecznego Miasta, by jadac na cmentarze korzystali z komunikacji miejskiej, bo wiadomo, ze i tak nikt by tego nie posluchal. Od niedawna - wedlug obliczen wloskich biskupów dokladnie od siedmiu lat - powoli w Italii zakorzenia sie, zwlaszcza wsród dzieci i mlodziezy, tradycja Halloween, glównie za sprawa handlu i rozrywki. W wielkich sklepach powstaja osobne dzialy, w których mozna kupic dziesiatki potrzebnych akcesoriów - specjalnie przygotowane juz dynie, stroje oraz maski. Najhuczniej Halloween obchodza dzieci, które poprzebierane gromadza sie na osiedlach w miastach i pukajac do kolejnych domów i mieszkan krzycza: dolcetto o scherzetto (lakocie albo psikus).
Wielkanoc Pieczone jagnie i slynne ciasto w ksztalcie golebicy to najbardziej typowe przysmaki, jakie znajda sie na wielkanocnych stolach we Wloszech. Baranina oraz mieso z jagniat ciesza sie w Wielkanoc najwieksza popularnoscia. Nie pomagaja kierowane co roku przez ekologów apele o zaprzestanie wielkanocnej rzezi ponad miliona jagniat. Tradycja nakazuje, by na swiatecznym stole znalazla sie ociekajaca tluszczem pieczen z rozmarynem i czosnkiem oraz mlodymi ziemniakami. W tych dniach Wlosi kupuja dziesiatki milionów bogato zdobionych opakowan tradycyjnego ciasta, które swa nazwe - Colomba czyli golebica zawdziecza ksztaltowi, przypominajacemu golabka pokoju. Taka jest takze jego historia. W VI wieku ciasto o golebim ksztalcie wyslali na znak pokoju mieszkancy Pawii królowi Longobardów Alboinowi, którego wojska oblegaly ich miasto. Pawia, od setek lat uchodzaca za kolebke wielkanocnego ciasta, jest w Wielkim Tygodniu celem wypraw wielu turystów, którzy chca kupic wypieki w miejscu, gdzie narodzila sie ich tradycja. Nieliczni cukiernicy przestrzegaja jeszcze tradycji i do srodka colomby wkladaja nasienie bobu, zwiastujace szczescie temu, kto je znajdzie. Jak obliczono mieszkancy Wloch zjedza podczas Swiat 300 milionów prawdziwych jajek i dziesiatki milionów tych z czekolady, którymi obdarowywane sa dzieci. W kazdym ukryte sa zabawki, od lalek po przytulanki i samochodziki. Jednym z najbardziej oryginalnych wloskich dan swiatecznych jest tak zwany wielkanocny tort, siegajacy tradycja sredniowiecza. Nie ma on jednak nic wspólnego z wyrobami cukierniczymi, bo jest to zapiekanka - przekladaniec z buraków, cebuli, grzybów, jajek, chleba namoczonego w mleku i parmezanu. Z Mesyny pochodzi danie o trudnej do wymówienia sycylijskiej nazwie U sciuscieddu. Sa to obtaczane w parmezanie pulpety w rosole, które pokrywa sie ubita na sztywno piana z bialek, a nastepnie opieka sie w piekarniku. |