agent – osoba reprezentująca czyjeś interesy, w turystyce termin ten odnosi się do osoby sprzedającej imprezy turystyczne przygotowane przez tour operatora
airport tax - podatek lotniskowy opłacany przez pasażerów linii lotniczych
all inclusive – termin ten oznacza, że oprócz noclegu i wyżywienia pozostałe usługi świadczone przez hotel są również wliczone w cenę,
allotment – okresowa lub stała rezerwacja większej ilości miejsc w obiekcie turystycznym z możliwością anulacji w określonym terminie bez poniesienia konsekwencji finansowych,
animator czasu wolnego – organizator zajęć i inicjator życia towarzyskiego dla gości określonej imprezy turystycznej,
APEX Advanced Purchase Excursion – oferowana przez linie lotnicze taryfa powrotna w lotach rejsowych, wymaga spełnienia ściśle określonych warunków: minimalny termin zakupu biletu w przedsprzedaży, minimalny czas pobytu, wykup biletu i uiszczenie opłaty w momencie dokonywania rezerwacji,
aufenhaltskarte – karta pobytu gościa w hotelu
BB (bed & breakfast) - termin ten oznacza, że w ofercie znajduje się śniadanie i nocleg
boarding pass – karta pokładowa wręczana pasażerom linii lotniczych przed odprawą, zawiera nazwisko pasażera, numer miejsca w samolocie oraz numer lotu
booking – rezerwacja biletów, imprez i usług turystycznych
budget – określenie tanich usług hotelowych
bumping – odmowa przewozu lub zakwaterowania turysty z powodu braku miejsc
bungalow – rodzaj zakwaterowania w obiektach położonych wokół budynku głównego, na terenie hotelu, bungalowy to zazwyczaj parterowe lub 1,2 piętrowe budynki, mogą posiadać aneks kuchenny
adjoining – pokój przylegający
card of residence – karta pobytu gościa w hotelu
carry-on baggage – bagaż podręczny
catering – dostarczanie turystom żywności podczas pobytu
charter – wynajem samolotu na danej trasie
check-in – procedura rejestracji i odprawy w hotelu, na lotnisku podczas wyjazdu, a również procedura zameldowania w hotelu
check-out -procedura odprawy przy wyjeździe, a również procedura wymeldowania z hotelu
connecting room – pokój przylegający
continental breakfast – śniadanie kontynentalne, składające się z herbaty lub kawy, pieczywa, masła, dżemu, czasami również soku, sera i wędlin, mające charakter raczej dietetyczny; w USA to będzie tylko kawa i muffin, albo jajko
cruise – podróż morska, rejsy na pokładzie statków odbywają się również po jeziorach i rzekach
a la carte menu – jadłospis wraz z cenami
day rate – stawka za korzystanie z pokoju w ciągu dnia
dead line – ostateczny czas do którego możemy załatwić daną sprawę, np. dokonać opłat
departure tax – podatek nakładany na pasażerów wyjeżdżających z kraju
double room – pokój dwuosobowy
embarkation card – karta pokładowa
english breakfast – śniadanie angielskie, składa się z soku owocowego, płatków, grzanek, masła, dżemów, kawy i herbaty, jaj na bekonie oraz wędlin lub ryby
exclusive – wyłączność na świadczenie usług turystycznych
FB (full board) – termin oznacza, że w ofercie znajduje się pełne wyżywienie: śniadanie, obiad, kolacja
guest house - dosłownie dom gościnny, mały pensjonat oferujący noclegi i wyżywienie
GPK – graniczny punkt kontrolny
guide – pilot wycieczki
IATA Bonding Scheme – system ubezpieczeń wzajemnych Stowarzyszenia Międzynarodowego Transportu Lotniczego w celu zapewnienia ochrony członkom w przypadku bankructwa agenta
inclusive IT – to pakiet usług; przelot, transfer, zakwaterowanie, dużo tańszy niż kupowany osobno
incoming tour operator – touroperator świadczący usługi dla klientów zagranicznych
international currency – międzynarodowa waluta, np. euro
junket – to podróż biznesowa opłacana przez firmę
KL – ubezpieczenie od kosztów leczenia
last minute – sprzedaż imprez po obniżonych cenach z powodu bliskiego terminu rozpoczęcia się imprezy
luggage – bagaż
NW – ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków
OB (only bed) – termin oznacza, że w ofercie znajduje się jedynie noclegowych
open ticket – termin odnoszący się do biletu, który oznacza, że turysta nie określił terminu i godziny odlotu
optional – dodatkowo
package – pełen pakiet świadczeń turystycznych (przejazd, wyżywienie, zakwaterowanie, ubezpieczenie, bilety na imprezy kulturalne)
paszport blankietowy – paszport zastępczy wydawany turyście przez konsula za granicą, który w przypadku kradzieży lub zagubienia upoważnia do powrotu do kraju
PIR – zawiadomienie o uszkodzeniu bagażu, formularz wypełniany na lotnisku przez turystę, który utracił bagaż w transporcie lotniczym
PTA – zawiadomienie o przedpłacie za bilet
resort representative – pilot rezydent, pracownik biura turystycznego odpowiedzialny za organizację pobytu, przebywający na stałe w danym ośrodku
rezydent - pilot, pracownik biura turystycznego odpowiedzialny za organizację pobytu, przebywający na stałe w danym ośrodku
room service – obsługa hotelowa, płatna dodatkowo
single room – pokój jednoosobowy</
stand by – termin oznacza, że turysta ma obowiązek wykupienia biletu najpóźniej 72 godziny przed odlotem
suite – apartament
szwedzki stół – forma podawania posiłku, turyści sami dokonują wyboru potraw bez ograniczeń, jednak bez możliwości wynoszenia ich na zewnątrz
tip – napiwek
TO – tour operator, organizator turystyki, przedsiębiorstwo kompletujące usługę turystyczną i najczęściej rozprowadzające gotowe pakiety poprzez sieć agentów, TO ponosi ryzyko finansowe związane z organizacją imprezy turystycznej
transfer – przetransportowanie turystów na krótkim odcinku, np. hotel – lotnisko
twin room – pokój bliźniaczy, dwa takie same łóżka
voll pension – termin oznacza, że w ofercie znajduje się pełne wyżywienie (śniadanie, obiad, kolacja)
voucher – dokument zawierający informację na temat organizowanej imprezy turystycznej, służy do rozliczeń imprezy między organizatorami i jego partnerami